Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Syndróm vyhorenia u pedagogických zamestnancov materských škôl (2.)

Dátum: Rubrika: Manažment Zo seriálu: Syndróm vyhorenia u pedagogických zamestnancov materských škôl

V pokračovaní príspevku sa venujeme syndrómu vyhorenia. Syndróm vyhorenia je kritickým problémom u vedúcich pracovníkov materských škôl. Je vyvolaný dlhodobým stresom, emocio­nálnym napätím a slabým ocenením. Prieskumy identifikujú mnohé príčiny, od konfliktov až po emocionálne zaťaženie, zdôrazňujú aj negatívny vplyv nedostatku spoločenskej podpory. Na predchádzanie syndrómu vyhorenia odporúčame preventívne opatrenia ako rozvoj sebapoznania, lepšie pracovné podmienky na obnovu motivácie a zmysluplnosti práce pedagógov.

(Dokončenie z predchádzajúceho čísla.)

Syndróm vyhorenia u vedúcich zamestnancov v materských školách

Vedúci zamestnanci v školstve dostávajú málo ocenenia zo strany zriaďovateľov aj podriadených zamestnancov. Zároveň sú dlhodobo vystavovaní bezprostrednému kontaktu s ľuďmi (deťmi, žiakmi, rodičmi). Syndrómom vyhorenia sú viac ohrození tí riadiaci pracovníci, ktorí majú nízku toleranciu voči záťaži, nižšiu mieru empatie, narušenú komunikáciu s okolím, ale aj neustálu potrebu pomáhať iným.

Z ďalších charakteristík sú to napr. súťaživosť, súperenie, túžba po úspechu, necitlivosť k okoliu. Súčasné pôsobenie pracovnej záťaže a stresových situácií vyplývajúcich z riadenia školy, absencia protektívnych faktorov, napr. rôzne aktivity, záujmy a sociálna podpora, situá­ciu zhoršujú.

Z hľadiska pohlavia sú podľa Křivohlavého (1998), Nezbedovej (2001) vyhorením viac ohrozené ženy. Feminizácia školstva je dlhodobým problémom. Najmä v materských školách pôsobí takmer 100 % žien. Preto sa nemožno čudovať, že syndróm vyhorenia je v školstve pomerne častý. Príčinou je zrejme vyššia záťaž žien, ktorá je spôsobená plnením pracovných povinností a súčasne vedením domácnosti, výchovou detí, vnútornou potrebou byť stopercentný a samotným prístupom k problémom a k ich riešeniu. Jedným z faktorov syndrómu vyhorenia u riadiacich zamestnancov v školstve je aj vyššia miera citlivosti na pracovnú záťaž u žien, učiteliek, ich nižšia spokojnosť s finančnou a spoločenskou odmenou.

Vyšší výskyt opisuje Morovicsová (2016) aj u tých ľudí, ktorí sa intenzívne venujú svojej práci, neustále kladú na seba vyššie požiadavky a očakávajú, že práca im dá zmysel života. K vzniku syndrómu vyhorenia prispieva aj postupná strata ideálov, frustrácia v dôsledku nenaplnenia očakávaní. K dôležitým faktorom prispieva aj pracovné prostredie, charakter práce, konkrétne pracovné podmienky a vzťahy na pracovisku. Špecifickým je aj častý výskyt syndrómu vyhorenia u zástupkýň riaditeliek materskej školy. Vyskytuje sa najmä v prípadoch, kedy riaditeľka deleguje svoje povinnosti na plecia zástupcu, ktorý má obmedzené právomoci rozhodovania.

Príklady nepriaznivých pracovných podmienok:

  • Dlhodobé pracovné preťažovanie – zadávanie aj takých pracovných úloh, ktoré nemajú priamy súvis s chodom škôl, napr. zriaďovanie mobilných odberových miest v čase pandémie COVID-19.
  • Pôsobenie stresujúcich faktorov, napr. neustále riešenie zastupovania neprítomných kolegov.
  • Prísny pracovný až autoritársky režim – neprimerane prísna, častá kontrola, malá miera voľnosti, napr. riaditeľ vyžadujúci od zástupcov prísne a dôsledné plnenie niekedy až zbytočných pracovných úloh, neustála kontrola, malá miera kreativity a voľnosti pre zástupcov škôl.
  • Zlé medziľudské vzťahy na pracovisku, napr. interpersonálne konflikty, nedorozumenia, absencia vzájomnej úcty.
  • Nedostatočné spoločenské uznanie v kontraste so stúpajúcimi spoločenskými požiadavkami, napr. nedostatok kladného oceňovania, pochvaly, uznania, rešpektovania názoru iných, ochoty pomáhať, vedomia spoločnej zodpovednosti, bezohľadné manipulovanie s ľuďmi, devalvácia v medziľudských vzťahoch, nezmyselné požiadavky, nedostatok komunikácie.

K uvedeným faktorom Kumar (2007) zaraďuje aj narastajúcu administratívu, zvládanie komunikačne náročných rodičov a rodinných príslušníkov, manažment školy s rizikom k nevhodnému správaniu a niekedy aj agresívnych rodičov. Vo všeobe

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály