Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Slobodný prístup k informáciám v školách a školských zariadeniach

Dátum: Rubrika: Legislatíva

V príspevku sa budeme venovať téme slobodného prístupu k informáciám v školách a školských zariadeniach, ktorý sa realizuje zverejňovaním a sprístupňovaním informácií. Riaditeľom škôl a školských zariadení vysvetlíme, prečo je pre nich dôležité uplatňovať a dodržiavať zákon o slobode informácií a poskytneme im odpovede na najčastejšie otázky k tejto problematike.

Právo na prístup k informáciám je legislatívne upravené zákonom č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov (ďalej len „infozákon“), ktorý upravuje podmienky, postup a rozsah slobodného prístupu k informáciám. Povinnosť uplatňovať a dodržiavať infozákon majú aj školy a školské zariadenia, ktoré ako povinné osoby majú povinnosť zverejňovať a sprístupňovať informácie.

Od 1. januára 2023 nastala zmena vo vymedzení pojmov – informácia, sprievodná informácia a zverejnená informácia. Podľa § 4 ods. 3, 4 a 5 infozákona informáciou je akýkoľvek obsah v akejkoľvek forme zaznamenaný na akomkoľvek hmotnom nosiči, najmä obsah písomného záznamu v listinnej podobe, obsah písomného záznamu uloženého v elektronickej podobe alebo obsah záznamu v zvukovej, obrazovej alebo audiovizuálnej podobe. Zverejnenou informáciou je informácia, ktorú môže každý opakovane vyhľadávať a získavať, najmä informácia publikovaná v tlači alebo vydaná na inom hmotnom nosiči dát umožňujúcom zápis a uchovanie informácie, alebo vystavená na úradnej tabuli s možnosťou voľného prístupu, alebo sprístupnená pomocou zariadenia umožňujúceho hromadný prístup, alebo umiestnená vo verejnej knižnici. Sprievodnou informáciou je informácia, ktorá úzko súvisí s požadovanou informáciou, najmä informácia o jej existencii, pôvode, počte, dôvode odmietnutia sprístupniť informáciu, o dobe, počas ktorej odmietnutie sprístupnenia informácie trvá, a kedy bude opätovne preskúmaný.

Musí škola a školské zariadenie poskytnúť žiadateľovi informáciu, ktorú má len jej zriaďovateľ (napr. informáciu o výberovom konaní na miesto riaditeľa školy)?

Škola a školské zariadenia v tomto prípade postupujú podľa § 3 ods. 1 a 3 infozákona. Ak majú škola a školské zariadenia informáciu k dispozícii, tak žiadateľ má právo na prístup k tejto informácii. Ak škola a školské zariadenie informáciu nemajú, tak mu informáciu nemôžu poskytnúť, pretože právo na prístup k informáciám sa nevzťahuje na informáciu, ktorá nie je k dispozícii.

Povinnosť zverejňovať a sprístupňovať informácie platí pre každú školu a školské zariadenie bez ohľadu na druh a typ školy a školského zariadenia (základné školy, základné umelecké školy, materské školy, centrá voľného času) a bez ohľadu na zriaďovateľa (štát, vyšší územný celok, obec).

UPOZORNENIE: Povinnosť zverejňovať a sprístupňovať informácie platí pre školu a školské zariadenie, ktorá je zriadená ako právnická osoba s právnou subjektivitou a ktorej zriaďovateľom je štát, vyšší územný celok, obec.

Kto poskytuje a zverejňuje informácie za materskú školu, ktorá patrí pod obec?

Ak má materská škola právnu subjektivitu (jej zriaďovateľom je obec), poskytuje a zverejňuje informácie materská škola ako povinná osoba podľa infozákona. Ak materská škola nemá právnu subjektivitu, poskytuje a zverejňuje informácie za materskú školu obec, pod ktorú materská škola patrí.

Poskytuje a zverejňuje informácie podľa infozákona súkromná a cirkevná škola?

Infozákon sa na cirkevné a súkromné školy a školské zariadenia nevzťahuje. Cirkevné a súkromné školy a školské zariadenia nemajú povinnosť zverejňovať a sprístupňovať informácie podľa infozákona a môžu sa len dobrovoľne rozhodnúť, že budú niektoré informácie zverejňovať na svojom webovom sídle, napr. o spôsobe zriadenia školy, o jej poslaní, právomociach, organizačnej štruktúre alebo môžu z dôvodu transparentnosti dobrovoľne zverejňovať zmluvy, objednávky a faktúry.

Škola a školské zariadenie má povinnosť:

  • zverejňovať informácie na webovom sídle školy a školského zariadenia pre neobmedzený okruh subjektov po dobu 24 hodín denne – § 5 a nasl. infozákona,
  • sprístupňovať informácie na základe žiadosti od konkrétneho žiadateľa – § 14 a nasl. infozákona.

Zverejňovanie informácií

Podľa § 5 ods. 1 infozákona školy a školské zariadenia majú povinnosť zverejniť tieto informácie:

  • spôsob zriadenia školy a školského zariadenia, jej právomoci, kompetencie a popis organizačnej štruktúry,
  • miesto, čas a spôsob, akým možno informácie získavať,
  • miesto, kde možno podať žiadosť, návrh, podnet, sťažnosť alebo iné podanie,
  • miesto, lehota a spôsob podania opravného prostriedku a možnosti súdneho preskúmania rozhodnutia školy a školského zariadenia vrátane výslovného uvedenia požiadaviek, ktoré musia byť splnené,
  • postup, ktorý musí škola a školské zariadenie dodržiavať pri vybavovaní všetkých žiadostí, návrhov a iných podaní, vrátane príslušných lehôt, ktoré je nutné dodržať,
  • prehľad p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály