Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Regulácia spornej komunikácie medzi žiakmi pedagógom

Kategória: Mediácia Autor/i: PaedDr. Dušana Bieleszová

V školskom prostredí mnohé spory vzniknú spontánne a reakcie žiakov majú impulzívny charakter. Žiaci potrebujú veriť tomu, že ich pocity a názory sú rešpektované. Objektívny prístup v sporných situáciách je kľúčový pre spravodlivé riešenie konfliktu. Poskytnutie bezpečného a pokojného prostredia na rozhovor môže pomôcť žiakom otvoriť sa a diskutovať o probléme bez strachu z odsudzovania. Rovnako je dôležité pomôcť žiakom naučiť sa regulovať svoje emócie, aby mohli riešiť konflikty racionálne a s chladnou hlavou. Po vyriešení konfliktu treba pozorovať dynamiku vzťahov, aby sa zabezpečilo, že sa problém neobnoví a že dohodnuté riešenie situácie funguje.

Postup pri riešení konfliktnej situácie zo strany pedagóga

Reflektovanie emócií - Prvým krokom k riešeniu konfliktnej situácie je reflektovanie silných emócií žiakov učiteľom. Tým zároveň učíme žiakov tieto emócie pomenovať. Ak žiaci nevedia presne pomenovať emóciu, mali by byť povzbudení, aby opisne vyjadrili, čo cítia. Na základe tohto opisu potom môžeme nájsť vhodný ekvivalent emócie. V triede môžeme vytvoriť slovník emócií, kde si budeme zaznamenávať a prežívať novo pomenované emócie. Tento slovník môžeme mať v nástennej podobe, aby sme ho mohli priebežne dopĺňať.

Zastavenie impulzívneho správania žiakov je kľúčové z viacerých dôvodov. Takéto správanie často vedie k nedostatočnému sústredeniu na vyučovanie a môže vyústiť do nebezpečných situácií, ako sú napríklad agresívne výbuchy. Schopnosť regulovať impulzy pomáha žiakom zvládať stres, úzkosť a frustráciu, čo prispieva k ich celkovej pohode. Keď si žiaci uvedomia, že dokážu kontrolovať svoje správanie, zvyšuje sa ich sebadôvera. Okrem toho impulzívne správanie môže narušovať atmosféru v triede a negatívne ovplyvňovať ostatných žiakov. Žiaci, ktorí sa naučia regulovať svoje emócie, budú lepšie pripravení na budúce výzvy a situácie.

Stratégie a techniky na zastavenie impulzívneho správania

  • IDENTIFIKÁCIA SPÚŠŤAČOV: Pomôžme žiakom rozpoznať situácie alebo pocity, ktoré vedú k impulzívnemu správaniu. Keď vedia, čo spúšťa ich silné emócie, môžu lepšie predvídať a kontrolovať svoje reakcie.
  • KONZISTENTNÉ PRAVIDLÁ: Triedne pravidlá by mali byť dôsledne uplatňované, aby žiaci vedeli, čo je prijateľné správanie a čo nie.
  • POZITÍVNA SPÄTNÁ VÄZBA: Poskytujme žiakom pozitívnu spätnú väzbu, keď sa správajú vhodne a kontrolujú svoje impulzy. To ich motivuje opakovať takéto správanie.
  • RIADENIE STRESU: Ukážme žiakom, ako zvládať stres v rôznych situáciách a buďme im príkladom.
  • INDIVIDUÁLNA PODPORA: Poskytujte žiakom, ktorí majú problémy s impulzívnym správaním, individuálnu podporu a poradenstvo.
  • SPOLUPRÁCA S RODINOU: Úzka spolupráca s rodinou žiaka je nevyhnutná.

V komunikácii so žiakmi je potrebné byť stručný, jasný a výstižný, pričom sa zameriavame na zastavenie a urovnanie konfliktu medzi stranami. Cieľom je fyzicky oddeliť sporné strany a zabrániť im pokračovať v konflikte. Dôraz a rozhodnosť pri vyžadovaní ukončenia konfliktu sú nevyhnutné.

Ponuka pomoci  pri riešení náročnej situácie - K fyzickému oddeleniu prišlo. Je čas na ponuku pomoci. Následné otázky treba formulovať v rovine možností, napr. „Máte záujem problém vyriešiť? Pomôžem Vám? Ak áno, nájdime vhodnejšie miesto a vyriešme spor. Môžem Vám v tom pomôcť?“

Nájdenie vhodného miesta a času na riešenie situácie - V rôznych situáciách často pozorujeme hádk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk