Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Sprievodné materiály ku kurikulárnym zmenám

Publikované: Autor/i: -

S cieľom podporiť komplexnú zmenu v školách a dosiahnuť ciele kurikulárnej reformy vznikajú sprievodné materiály pre kľúčové oblasti kurikulárnych zmien. Tieto materiály slúžia ako sprievodcovia pre rôzne aspekty zmeny a poskytujú praktické návody na implementáciu kurikulárnych zmien do vyučovania a života školy.

Materiály sú určené pre cieľové skupiny, vrátane pedagogických a odborných zamestnancov škôl, vedúcich pedagogických zamestnancov, lídrov školy, učiteľov profesijného rozvoja, mentorov a ďalších aktérov zmien. Slúžia ako základ pre ďalšie metodické materiály. V súčasnosti sú sprievodné podporné materiály publikované v pracovnej verzii; proces ich formálnej finalizácie ešte nebol ukončený. Na podporu implementácie týchto materiálov v školách sú k dispozícii: programy inovačného vzdelávania NIVaM, poradenstvo učiteľov profesijného rozvoja priamo v školách, mentoring poskytovaný mentormi RCPU.

Sprievodca koncepčnými zmenami v ŠVP 

  • Prvá časť – hlavné zmeny v ŠVP a ich logika (cykly, vymedzenie gramotností, charakter a metakognícia atď.),
  • Druhá časť – didaktická reflexia, čo sa zmení priamo vo vyučovaní (od učenia k učeniu sa, obsah učiva, didaktický cieľ a didaktické postupy a pod.)

Sprievodca zmenami v konkrétnych vzdelávacích oblastiach

Sprievodca pre kultúru a étos školy

  • Uvádza vymedzenie hlavných línií v tvorbe misie a vízie školy, podpore riadenia a vedenia školy,
  • Rámcuje hlavné línie vzťahov a komunikácie v škole a v škole, vytvárania profesijného spoločenstva, zmeny ako súčasť kultúry školy, zameranie sa na rast žiakov, diverzity a inklúzie.

Publikácia Hodnotenie žiakov v základnej škole – Komplexný hodnotiaci systém

  • Cieľom jej tvorby je sprostredkovať argumentácie a didaktické praktiky hlavne formatívneho hodnotenia so zameraním na sebahodnotenie a podložiť ich skúsenosťami z vybraných základných škôl zo Slovenska. Používatelia sa k nim dostanú priamo v textoch kliknutím na zvýraznený odkaz. Sú príkladom toho, že inovácie hodnotenia v praxi existujú.

Metodický materiál k využívaniu učebníc

  • Metodický materiál je zoznamom zdrojov a je užitočným doplnkom k metodickému materiálu Sprievodca zmenami vo vzdelávacích oblastiach, ktorý vysvetľuje kľúčové zmeny v jednotlivých vzdelávacích oblastiach. Nájdete v ňom aj návody a rady, ako zmenu realizovať vo Vašej pedagogickej praxi. Zoznam aplikovateľných učebníc sa bude aktualizovať v súlade s inováciami, ktoré sa priebežne objavujú, preto je označený ako pracovná verzia.

Zdroj a ďalšie informácie: https://vzdelavanie21.sk/sprievodne-materialy/?fbclid=IwY2xjawFOdOZleHRuA2FlbQIxMQABHafWOSY-J6KAyep6d6FhFPlA7Bu5QyiDDDmOOIguhZ-MSP5Vi7fEZxJXaA_aem_9_XEtQS_lmM8A0fV7VsAPA



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk