Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Kolektívna zmluva vyššieho stupňa a zachovanie výhod

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Lucia Pivarníková

Kolektívna zmluva vyššieho stupňa, podľa ktorej postupovala aj naša škola ohľadom skrátenia pracovného času na 37,5h, predĺženia dovolenky o 1 týždeň, tvorby sociálneho fondu navýšenej o 0,05 % a príspevkov na DDS vo výške 2 % stratila dňa 31. 08. 2024 účinnosť. Odbory sa nedohodli na predĺžení jej platnosti. 

Na škole nepôsobí odborová organizácia a nemáme podnikovú kolektívnu zmluvu. Ako máme teraz postupovať? Je možnosť dať zamestnancom podpísať nejaký dokument, v ktorom by boli zachované tieto výhody? 

V pracovných zmluvách máme uvedené, že podľa platnej kolektívnej zmluvy je pracovný čas zamestnanca 37,5h, že dovolenka je podľa platnej kolektívnej zmluvy navýšená o 1 týždeň, je potrebné tieto skutočnosti dodatkom opraviť? 

Čo s tvorbou sociálneho fondu, ktorá podľa KZVS bola navýšená o 0,05 %? A čo s doplnkovým dôchodkovým sporením vo výške 2 %, môžeme v príspevkoch pokračovať? 

Aktuálne platné kolektívne zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme pre verejnú a štátnu službu sú podpísané s platnosťou do 31. 8. 2024.

Súčasťou kolektívnych zmlúv, ktorých zámerom je vytváranie priaznivejších pracovných podmienok a podmienok zamestnávania sú, okrem valorizácie platových taríf, aj tzv. sociálne benefity, a to: skrátenie pracovného času, výmera dovolenky o týždeň viac oproti zákonu, odchodné a odstupné zvýšené o jeden funkčný plat nad rozsah zákona, výška príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie, prídel do sociálneho fondu. Nepodpísaním kolektívnych zmlúv

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk