Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

K funkcii supervízor

Publikované: Autor/i: JUDr. Matej Drotár

V zmysle § 36 a 38 zákona č. 138/2019 o pedagogických a odborných zamestnancoch a § 13b zákona č. 553/2003 Zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme je pedagogický zamestnanec menovaný do funkcie supervízor (zaradenie do kariérovej pozície pedagogický zamestnanec špecialista) so skráteným úväzkom o 5 hodín. Úväzok má 21 hodín a tak 4 hodiny (nad 17) má uznané ako nadčasové.

Názor č. 1:

Je to v poriadku, pretože podľa zákona č. 138/2019 o pedagogických a odborných zamestnancoch § 7 odst. 4 :

Za jednu hodinu práce nadčas sa považuje vykonaná hodina priamej výchovno- vzdelávacej činnosti, ktorá prevyšuje základný úväzok

a) pedagogického zamestnanca, ak splnil svoj základný úväzok, alebo

b) vedúceho pedagogického zamestnanca, ktorý nie je štatutárnym orgánom, ak splnil svoj základný úväzok.

Čiže nadčasy okrem riaditeľa môže mať každý, aj supervízor.

Názor č. 2:

Supervízor po znížení úväzku nemá nárok na nadčasové hodiny. Pozícia supervízora bola vytvorenána to, aby vznikla v školách reálna kapacita na vykonávanie špecializovaných činností. Má mať vytvorený priestor a čas na delegovanú prácu. Supervízor znížením úväzku bude mať nárok na príplatok za výkon špecializovanej činnosti podľa § 13a a § 13b zákona č. 553/2003 Z. z.co odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov. To znamená, že supervízorovi patrí tarifný plat pre základný úväzok napriek tomu, že má úväzok znížený a navyše príplatok v stanovenej výške.

V zmysle § 36 zákona č. 138/2019 Z. z. Pedagogický/odborný zamestnanec vykonáva špecializované činnosti v kariérovej pozícii supervízor. Špecializované činnosti alebo riadiace činnosti vykonáva pedagogický/odborný zamestnanec súčasne s výkonom pracovnej činnosti v príslušnej kategórii alebo v podkategórii pedagogických/odborných zamestnancov.

Podľa § 36 ods. 5 zákona č. 138/2019 Z. z v škole alebo školskom zariadení možno vykonávať na každých 20 detí, žiakov alebo poslucháčov týždenne 1 hodinu špecializovanej činnosti v kariérovej pozícii supervízor, o ktorú sa znižuje základný úväzok, najviac však o 5 hodín.

Podľa § 13b ods. 3 zákona č. 553/2003 Z. z. pedagogickému za

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk