Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Monitoring obsahu kuchynskej soli v obedoch v zariadeniach školského stravovania

Kategória: Aktuality

V rámci Programov a projektov Úradu verejného zdravotníctva v Slovenskej republike na rok 2018 a na ďalšie roky sa v roku 2018 uskutoční monitoring obsahu kuchynskej soli v zariadeniach školského stravovania základných škôl.

Pre účely vyšetrenia sa odoberie jeden kompletný pokrm – obed. V pôsobnosti každého jednotlivého RÚVZ sa vyberie jedna základná škola. Pokrm sa zašle po dohode na laboratórne vyšetrenie jedlej soli. Po obdržaní výsledkov z laboratória sa vyplní tabuľka s tým, že okrem množstva laboratórne stanoveného obsahu soli v pokrme treba vypočítať aj percento jej eventuálneho prekročenia oproti OVD. Pri výpočte sa berie do úvahy IX. revízia OVD, v zmysle ktorej je odporúčaný denný príjem soli pre deti do 15 rokov do 2 gramov. Obed predstavuje 35 % celodenného príjmu potravy.

Etapy riešenia:

  • marec, apríl - výber základnej školy
  • máj - odber vzoriek stravy (obed)
  • máj - august - laboratórna analýza vzoriek
  • august, september - výpočet percenta ev. prekročenia obsahu NaCl a vyplnenie tabuľky s údajmi
  • október - spracovanie správy a zaslanie na ÚVZ SR
  • november - vypracovanie súhrnnej záverečnej správy z projektu na ÚVZ SR.

Získané údaje budú slúžiť ako podklady pre vypracovanie ďalších prípadných intervenčných opatrení v zmysle znižovania obsahu NaCl v pokrmoch.

Zdroj a ďalšie informáciehttp://www.uvzsr.sk/docs/pap/PaP_UVZ_2018.pdf


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov