Vyhľadávanie v aktualitách
Aktuality
Monitoring obsahu kuchynskej soli v obedoch v zariadeniach školského stravovania
Kategória: Aktuality
V rámci Programov a projektov Úradu verejného zdravotníctva v Slovenskej republike na rok 2018 a na ďalšie roky sa v roku 2018 uskutoční monitoring obsahu kuchynskej soli v zariadeniach školského stravovania základných škôl.
Pre účely vyšetrenia sa odoberie jeden kompletný pokrm – obed. V pôsobnosti každého jednotlivého RÚVZ sa vyberie jedna základná škola. Pokrm sa zašle po dohode na laboratórne vyšetrenie jedlej soli. Po obdržaní výsledkov z laboratória sa vyplní tabuľka s tým, že okrem množstva laboratórne stanoveného obsahu soli v pokrme treba vypočítať aj percento jej eventuálneho prekročenia oproti OVD. Pri výpočte sa berie do úvahy IX. revízia OVD, v zmysle ktorej je odporúčaný denný príjem soli pre deti do 15 rokov do 2 gramov. Obed predstavuje 35 % celodenného príjmu potravy.
Etapy riešenia:
- marec, apríl - výber základnej školy
- máj - odber vzoriek stravy (obed)
- máj - august - laboratórna analýza vzoriek
- august, september - výpočet percenta ev. prekročenia obsahu NaCl a vyplnenie tabuľky s údajmi
- október - spracovanie správy a zaslanie na ÚVZ SR
- november - vypracovanie súhrnnej záverečnej správy z projektu na ÚVZ SR.
Získané údaje budú slúžiť ako podklady pre vypracovanie ďalších prípadných intervenčných opatrení v zmysle znižovania obsahu NaCl v pokrmoch.
Zdroj a ďalšie informácie: http://www.uvzsr.sk/docs/pap/PaP_UVZ_2018.pdf
Odpovedný servis pre predplatiteľov
Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk