Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Jedáleň 21. storočia na Agrokomplexe ukáže, ako výborne môže chutiť moderný školský obed

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Milan Kubina, projektový koordinátor

Tlačová správa, Žilina, 26. júla 2024_ Po minuloročnom úspechu sa na výstavu Agrokomplex (Nitra, 15. – 18. 8. 2024) vracia projekt „Jedáleň 21. storočia“, ktorý pomáha rozvíjať moderné zdravé stravovanie na školách. Pestrý program ponúkne návštevníkom inšpiráciu formou komentovaných kuchárskych show s ochutnávkami, ukážkami moderných technológií, ako aj tipov na zdravé jedlá, ktoré deťom chutia. Vrcholom bude 15. 8. celoštátne finále súťaže „O najlepší školský obed na Slovensku“, pri ktorom sa na pódiu naživo stretne desať tímov kuchárok a kuchárov zo školských jedální.

Finále súťaže „O najlepší školský obed“ bude prebiehať po celý deň. Vždy dva tímy budú priamo pred očami návštevníkov pripravovať menu zo svojej školskej jedálne, ktoré do finále vybrala odborná porota. Súťažiaci uvaria polievku, hlavné jedlo a chýbať nebude ani šalát, prípadne múčnik. Svoj výsledok okomentujú a pripravia ochutnávky pre porotu, ako aj pre verejnosť. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční približne o 16. hodine a vyhlásená bude aj cena, o ktorej v hlasovaní na internete a sociálnych sieťach rozhodla verejnosť. Víťazný tím získa chladničku alebo mrazničku Liebherr a ďalšie vybavenie v celkovej hodnote 1 500 € a pripravené sú aj ďalšie ceny. „Do súťaže sa prihlásilo 68 jedální a vybrané recepty potvrdili, že školské stravovanie na Slovensku má vysokú úroveň. Diváci finálovej show sa môžu tešiť na prípravu a ochutnávky pestrých a zdravých školských obedov - hlavným jedlám vládnu kuracie prsia na rôzne spôsoby, nebude ale chýbať ani losos alebo mäso z králika či daniela,“ prezradila Eva Feketová, výkonná riaditeľka projektu Jedáleň 21. storočia. Aj v ďalších dňoch výstavy Agrokomplex ponúkne pavilón Jedáleň 21. storočia bohatý program. Každé dve hodiny sa odohrá komentovaná kuchárska show spojená s ochutnávkou. Návštevníci sa dozvedia novinky a tipy pre zdravé stravovanie, ako aj osvedčené recepty jedál, ktoré deti milujú. Taktiež sa zoznámia s najmodernejšími technológiami, ktoré nielen v školských kuchyniach šetria prácu aj energie, ale hlavne dokážu potravinám zachovať kvalitu a výživovú hodnotu. Deti aj rodičov poteší bábková postavička Zdravýživka s lekciami zdravého stravovania, detský kútik, maľovanie na tvár, fotokútik a tiež súťaže.

Odborníci na školské stravovanie sú do pavilónu Jedáleň 21. storočia pozvaní nielen v priebehu výstavy, ale už 14. 8., deň pred zahájením Agrokomplexu. Špeciálne pre pracovníkov jedální, riaditeľov a zriaďovateľov škôl je určený „Veľký deň školského stravovania“ plný prednášok, diskusií, kurzov a workshopov. Medzi hosťami budú aj zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a zástupcovia OZPŠ a V. Hlavnými témami bude, ako dostať viac čerstvých lokálnych produktov na taniere stravníkov školských jedální a tiež skvalitnenie podmienok pracovníkov školského stravovania, aby mal aj v budúcnosti kto našim deťom variť. O českom školskom stravovaní budú hovoriť špecialistka na výživu, autorka kuchárskych kníh a zakladateľka Súťaže školských jedální Anna Packová alebo Mgr. Alena Strosserová, referentka odboru školstva pre školské stravovanie, Mestské časti Praha 3, spoluautorka knihy Diety ve školních jídelnách a spoluzakladateľka Súťaže školských jedální. Česko-slovenský vzdelávací projekt Jedáleň 21. storočia pomáha pracovníkom školského stravovania, vedeniam škôl, zriaďovateľom, rodičom i stravníkom. Prepája kľúčových odborníkov zo všetkých oblastí. Snaží sa začleniť školské stravovanie do vzdelávacieho procesu ako jeho neoddeliteľnú súčasť tak, aby najmladšia generácia získala správne stravovacie návyky od útleho veku. Konferencie, stretnutia a kurzy sa konajú v priebehu celého roka. „Na november 2024 pripravujeme v Jasnej konferenciu ‚Jedáleň, škola a obec 21. storočia‘, ktorá je určená riaditeľom a zriaďovateľom škôl,“ uviedla Eva Feketová.

Informácie o projekte Jedáleň 21. storočia, ako aj jednotlivých aktivitách nájdu záujemcovia na stránkach jedalne.sk a tiež na Facebooku.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov