Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Implementácia nového vzdelávacieho programu v základných školách od septembra 2024

Kategória: Aktuality Autor/i: minedu, vzdelavanie21.sk

Od septembra 2024 začne viac ako 400 základných škôl implementovať nový vzdelávací program, čím sa tieto školy pripoja k 39 školám, ktoré tento systém úspešne zaviedli už v uplynulom školskom roku.

Tento program obsahuje aktualizované učebné osnovy, moderné vyučovacie metódy a kladie dôraz na rozvíjanie kritického myslenia a digitálnych zručností. Zmena predstavuje významný posun v prístupe k vzdelávaniu. Ministerstvo školstva podporuje túto transformáciu praktickým Sprievodcom tvorbou školského vzdelávacieho programu, ktorý zahŕňa aj reálne ukážky zo školských prostredí s využitím nového systému. S dôrazom na interdisciplinárne a digitálne vzdelávanie, nové úlohy učiteľov a podporu prostredníctvom regionálnych centier a mentorov, má byť nová generácia pripravená na riešenie aktuálnych výziev a prispôsobovanie sa dynamickému svetu.

Zdroj a viac informácií: https://www.minedu.sk/novy-vzdelavaci-program-v-praxi-skoly-hovoria-o-uspechu/

Na interaktívnej mape alebo v priloženom zozname môžete nájsť všetky školy, ktoré sa prihlásili o podporu pri zavádzaní nového kurikula od septembra 2024, ako aj tie, ktoré začali s jeho postupnou implementáciou už od septembra 2023. Registrácia škôl pre zavádzanie nového kurikula s podporou rezortu školstva bola otvorená do 19. decembra 2023. Hlavným cieľom týchto zmien je zlepšenie gramotností a zručností žiakov pre potreby 21. storočia. Školy môžu začať implementovať nový ŠVP od 1. septembra 2024 aj bez registrácie, stačí oznámenie prostredníctvom RIS, pričom registrácia zabezpečuje adresnú pomoc a podporu ešte pred začiatkom školského roka.

Zdroj a interaktívna mapa škôl: https://vzdelavanie21.sk/mapa-skol/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov