Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Hlasujte v súťaži O najlepší školský obed na Slovensku!

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Milan Kubina, projektový koordinátor

Tlačová správa

Žilina, 2. júla 2024_ Projekt „Jedáleň 21. storočia“, ktorý pomáha inšpirovať a rozvíjať moderné zdravé stravovanie v školách, vyhlásil celoslovenskú súťaž O najlepší školský obed na tému „Najobľúbenejšie jedlo vo vašej školskej jedálni“ so zameraním na zdravý životný štýl. Víťaza vyberie odborná porota v rámci celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční naživo 15. augusta 2024 na výstave Agrokomplex v Nitre. Verejnosť má ale už teraz šancu udeliť prostredníctvom hlasovania na webových stránkach a sociálnych sieťach svoj hlas ako „Divokú kartu laickej poroty“.

Školské jedálne z celého Slovenska prihlasovali svoje osvedčené recepty od februára do júna 2024. Súťažné menu sa skladá z polievky, hlavného jedla a šalátu, prípadne múčnika. Podmienkou súťaže je, aby pokrmy boli bežne súčasťou jedálneho lístka a aby išlo skutočne o jedlá, ktoré si deti obľúbili. „Účasť v súťaži je jednou z príležitostí, ako ukázať rodičom malých stravníkov i celej verejnosti, že zdravé, pestré a chutné obedy nie sú len výsadou luxusných reštaurácií ocenených michellinskou hviezdou. Systém slovenského školského stravovania patrí k najkvalitnejším na svete. Mimo toho je aj účinným nástrojom v boji proti detskej obezite a cestou ku zdravému životnému štýlu,“ uviedla Eva Feketová, garantka projektu Jedáleň 21. storočia.

Zo všetkých menu prihlásených do súťaže teraz vyberá porota zložená z kuchárov, odborníkov na výživu a tiež na školské stravovanie 10 finalistov. Vybrané súťažné tímy sa stretnú naživo pred divákmi 15. augusta 2024 v pavilóne „Jedáleň 21. storočia“ v rámci 49. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre.

Súťažiaci budú na mieste pred publikom pripravovať 20 porcií svojho prihláseného menu, hotové jedlo odprezentujú porote a odpovedia na jej otázky. Porota bude posudzovať nutričnú hodnotu a výživové látky obsiahnuté v pokrme, ale tiež jeho vzhľad a kultúru stolovania. „Záleží na kreativite súťažiacich – maličkosti dokážu často doslova zázraky. Napríklad zelenina a ovocie, ktoré sú tak prospešné nášmu zdraviu, ponúkajú celé farebné spektrum a na tanieri vedia s trochou fantázie doslova čarovať,“ povedala Eva Feketová.

Na víťaza súťaže O najlepší školský obed čakajú hodnotné ceny, jedáleň na prvom mieste získa chladničku alebo mrazničku LIEBHERR a ďalšie vybavenie v celkovej hodnote 1500 €. Na základe hlasovania verejnosti bude na slávnostnom vyhlásení, ktoré sa uskutoční 15. augusta o 16. hodine v pavilóne B, udelená aj Divoká karta laickej poroty. Hlasovať je možné do 14.8.2024 na stránke https://www.jedalne.sk/sutaz-o-najlepsi-obed.htm.

„Ďakujeme všetkým súťažiacim, ktorí sa prihlásili, a finalistom držíme palce! Všetky recepty, ktoré boli vybrané do finále, nezapadnú. Ponecháme ich ako inšpiráciu na našich webových stránkach aj po skončení finále,“ povedala Eva Feketová.

Slovenský vzdelávací projekt Jedáleň 21. storočia pomáha pracovníkom školského stravovania, vedeniu škôl, zriaďovateľom, rodičom aj stravníkom. Prepojuje kľúčových odborníkov zo všetkých oblastí. Snaží sa začleniť školské stravovanie do vzdelávacieho procesu ako jeho neoddeliteľnú  súčasť tak, aby najmladšie generácie získali správne stravovacie návyky od útleho veku. Organizuje konferencie, stretnutia a kurzy.

Jedáleň 21. storočia sa v rámci národnej výstavy Agrokomplex v Nitre predstaví od 15. do 18. augusta v pavilóne A. Známi kuchári, ktorí majú skúsenosti z vysokej gastronómie a zároveň aj zo školských jedální, zoznámia behom štyroch dní verejnosť s modernými technológiami, využitím kvalitných surovín aj s postupmi overenými praxou. K dispozícii budú ochutnávky jedál, ktoré sa budú pripravovať na mieste pred očami návštevníkov. Pre pracovníkov školského stravovania je pripravená celá rada tipov, postrehov, námetov i kontaktov, ktoré im uľahčí ich náročnú prácu. Informácie o súťaži, ako aj o projekte Jedáleň 21. storočia nájdu záujemcovia na stránkach jedalne.sk.

jedalne.sk


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov