Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Aktuálne - Manažment školy v praxi č. 9/2024

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Samozrejmosť je v školstve ako neviditeľná niť, ktorá drží celý systém pohromade, no keď sa na ňu spoliehame, môže sa všetko rozpadnúť. V školstve často vnímame ako samozrejmosť prístup k vzdelaniu, hoci nie všetci majú rovnaké príležitosti. Automaticky očakávame, že učitelia sú vždy dostatočne motivovaní a pripravení, ale ich práca si vyžaduje oveľa viac podpory. Predpokladáme, že školy sú bezpečným miestom pre všetky deti, avšak problém šikany a psychickej pohody je stále prítomný. A napokon, vzdelávací systém považujeme za dostatočne flexibilný, no potreby modernej doby si vyžadujú neustálu aktualizáciu a inovácie. Samozrejmosťou pre našu redakciu nie sú ani články v časopise Manažment školy v praxi, preto aj v 9. čísle ponúkame aktuálne témy. 

Výberové konanie na pozíciu riaditeľa školy je proces, ktorý si vyžaduje dôslednú prípravu zo strany zriaďovateľa. V prípravnej fáze je nevyhnutné plniť viaceré úkony v stanovených termínoch, čím sa zabezpečí plynulý priebeh výberového konania. Nedostatky v príprave môžu mať negatívny dopad na samotné výberové konanie. Téme sa venuje Matej Drotár, ktorý poskytuje detailný prehľad aj v rámci októbrového webinára s názvom „Rada školy a výberové konanie na funkciu riaditeľa školy“.

Ingrid Konečná Veverková v článku s názvom „Slobodný prístup k informá­ciám v školách a školských zariadeniach“ manažmentu školy vysvetlí, prečo je pre nich dôležité uplatňovať a dodržiavať zákon o slobode informácií a poskytne im odpovede na najčastejšie otázky k tejto problematike.

Súčasný trh práce kladie na jednotlivé pracovné miesta konkrétne nároky týkajúce sa odborných vedomostí, zručností a spôsobilostí. Tieto požiadavky je treba efektívne preniesť do systému celoživotného vzdelávania, čo ovplyvňuje aj profil absolventov rôznych typov škôl. Kľúčovú úlohu pri implementácii týchto zmien zohráva autonómny a integrálny učiteľ s vysokým profesijným profilom. Témou procesov posudzovania a hodnotenia v kontexte kurikulárnej premeny sa zaoberá Martina Kosturková.

Psychológ Michal Šafránek opíše terapiu prijatia. Ponúkne techniky na zvýšenie psychickej flexibility pedagógov. Autor konštatuje, že pre pedagógov je táto flexibilita dôležitá vzhľadom na povahu ich práce, ktorá často zahŕňa vysoký stres, nevhodné správanie žiakov, komunikáciu s rodičmi a množstvo administratívnych úloh.

Syndróm vyhorenia je kritickým problémom aj u vedúcich pracovníkov materských škôl. Je vyvolaný dlhodobým stresom, emocionálnym napätím a slabým ocenením. Prieskumy identifikujú mnohé príčiny, od konfliktov až po emocionálne zaťaženie, zdôrazňujú aj negatívny vplyv nedostatku spoločenskej podpory. Článok, ktorý je pokračovaním príspevku z Manažmentu školy č. 7 – 8/2024, napísala Simonetta Holešová.

Naďa Bizová sa venuje problematike podpory žiakov v náhradnej starostlivosti. Kvalita vzťahovej väzby medzi dieťaťom a jeho blízkymi osobami v ranom detstve je výrazným determinantom pre ich psychický a sociálny vývin. Pre pedagógov a odborných zamestnancov škôl je zásadné byť informovaný o špecifikách týchto detí a vedieť im poskytnúť cielenú podporu, ktorá minimalizuje negatívne dôsledky ich predchádzajúcich skúseností a prispieva k ich úspešnému školskému a osobnému rozvoju.

Správa o zahájení školského roku 1960/1961 odhaľuje neveselý stav slovenského školstva v období stabilizácie komunistického režimu. Dokument podáva dôkazy o nedostatku učebníc, školských prostriedkov, priestorov a pedagógov, čím sa výrazne líši od propagandistickej reality tej doby. Postupná integrácia komunistickej ideológie do vzdelávacieho systému bola zreteľná nielen v kurikule, ale aj v politických školeniach zamestnancov. Detailnejšiemu skúmaniu tejto problematiky sa venuje Adam Bielesz v rubrike „Z histórie školstva“.

Samozrejmosť je ako tichý spoločník, ktorého prítomnosť si všimneme až vtedy, keď sa stratí. V školstve je však takýchto „tichých spoločníkov“ veľa a ich absenciu pocítime až vtedy, keď narušia prirodzený chod vzdelávania. Práve preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo považujeme za samozrejmé, aby sme zabezpečili spravodlivosť a udržali motiváciu ľudí v našom tíme.

PRODUKTY PORTÁLU DIREKTORManažment školy v praxi - tlačená verzia

10 dňová demolicencia po registrácii užívateľského konta zdarma





Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov