Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Účasť verejnosti na výberovom konaní na funkciu riaditeľa školy

Publikované: Autor/i: JUDr. Matej Drotár

Môže sa zúčastniť verejnosť (starosta, poslanci ...) na výberovom konaní na funkciu riaditeľa školy?

Otázka účasti verejnosti na výberovom konaní na funkciu riaditeľa školy, resp. verejnosti výberového konania na funkciu riaditeľa školy je často diskutovanou a v odbornej verejnosti sa vyskytujú rozličné názory na túto problematiku.

Verejnosť výberového konania na funkciu riaditeľa školy nie je v legislatíve explicitne upravená. Otázku verejnosti výberového konania na funkciu riaditeľa školy je potrebné riešiť výkladom relevantných ustanovení právnych predpisov.

Podľa § 24 ods. 5 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) rada školy uskutočňuje výberové konanie na vymenovanie riaditeľa.

Podľa § 24 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. orgán školskej samosprávy je schopný uznášať sa, ak je na jeho zasadnutí prítomná nadpolovičná väčšina všetkých členov. Na platné uznesenie orgánu školskej samosprávy je potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných členov orgánu školskej samosprávy. Na platné uznesenie orgánu školskej samosprávy vo veci vymenovania, odvolania alebo potvrdenia riaditeľa vo funkcii je potrebný nadpolovičný počet hlasov všetkých jeho členov.

Podľa § 24 ods. 15 zákona č. 596/2003 Z. z. zasadnutie orgánu školskej samosprávy je verejné, ak orgán školskej samosprávy dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých členov nerozhodne inak.

Z vyššie uvedených ustanovení vyplýva, že zasadnutie rady školy je verejné a výberové konanie na funkciu riaditeľa školy sa realizuje na zasadnutí rady školy, kde sa aj prijíma uznesenie vo veci vymenovania riaditeľa. Vzhľadom k uvedenému som toho názoru, že účasť verejnosti (starosta, poslanci...) na výberovom konaní na funkciu riaditeľa školy je možná, ak rada školy nevylúčila účasť verejnosti dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých členov. V tejto súvislosti však netreba zabúdať na splnenie všetkých podmienok súvisiacich s ochranou osobných údajov z pohľadu GDPR. 

15. 4. 2024



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk