Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Pracovný pomer s riaditeľom školy a školského zariadenia

Publikované: Autor/i: JUDr. Matej Drotár

Riaditeľa školy a riaditeľa školského zariadenia vymenúva na dobu funkčného obdobia a odvoláva zriaďovateľ školy alebo zriaďovateľ školského zariadenia. Zároveň je však riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia aj v pozícii zamestnanca školy alebo školského zariadenia, ak škola alebo školské zariadenie vystupuje v právnych vzťahoch vo svojom mene ako právnická osoba, t.j. má právnu subjektivitu alebo zamestnanca zriaďovateľa, ak škola alebo školské zariadenie nemá právnu subjektivitu.

V praxi sa môžu vyskytnúť dve modelové situácie:

  1. Do funkcie riaditeľa bude na základe výsledkov výberového konania vymenovaná osoba, ktorá už je zamestnancom danej školy alebo školského zariadenia (napr. v pracovnej pozícii učiteľa).
  2. Do funkcie riaditeľa bude na základe výsledkov výberového konania vymenovaná osoba, ktorá nie je zamestnancom školy alebo školského zariadenia, ktorej má byť riaditeľom.

Ad 1)

V prvom prípade zriaďovateľ postupuje podľa ustanovenia § 3 ods. 3 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“). Podľa uvedeného ustanovenia zriaďovateľ súčasne s vymenovaním riaditeľa s ním dohodne na dobu funkčného obdobia podmienky podľa osobitného predpisu v pracovnej zmluve a určí mu platové náležitosti podľa osobitného predpisu. V zmysle legislatívneho odkazu sú príslušnými osobitnými predpismi

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Atestačná skúška - vedúca ŠKD A

Publikované: Aktualizované:

Otázka:  Musí mať vychovávateľka školského klubu detí, ktorú chceme vymenovať za vedúcu ŠKD, 1. atestačnú skúšku?     

Čerpanie voľna na predatestačné vzdelávanie A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Učiteľka 2. stupňa absolvovala predatestačné vzdelávanie, následne spracovala prácu, ktorú úspešne obhájila. Nebola zahrnutá v pláne kontinuálneho vzdelávania. Na základe ústnej informácie od riaditeľky školy súhlasila s čerpaním dovolenky, resp. náhradného voľna na dni, kedy sa zúčastnila predatestačného vzdelávania, resp. skúšky. Mohla učiteľka čerpať náhradné voľno, resp. dovolenku na predatestačné vzdelávanie? Bola som upozornená, že atestácie nie sú kontinuálnym vzdelávaním, z tohto dôvodu nemusia byť v pláne kontinuálneho vzdelávania, t. j. zamestnanec má nárok na úhradu nákladov od zamestnávateľa aj 5 dní pracovného voľna na prípravu a vykonanie atestácie. Je to pravda?

Dátum preradenia do vyššej platovej triedy A

Publikované: Aktualizované:

Dátum priznania kreditov za rozširujúce štúdium A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Dňa 21. 8. 2015 som štátnou skúškou ukončila dvojročné rozširujúce štúdium slovenského jazyka, za ktoré bolo možné získať 60 kreditov, dnes mi pani riaditeľka povedala, že jej je to ľúto, ale kredity sa priznávajú od prvého nasledujúceho mesiaca. Z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave nám koncom júla písali, že ak chceme mať za štúdium priznané kredity, musíme absolvovať štátne záverečné skúšky do konca augusta. Viete o nejakom dodatku k zákonu alebo o niečom, na základe čoho by som vedela, že naozaj za štúdium mi nemôžu byť priznané kredity?