Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie s účinnosťou od 1. 9. 2023

Publikované: Autor/i: -

Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu Slovenskej republiky vydáva podľa § 140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) s účinnosťou od 01. 09. 2023.

Ministerstvo poskytuje priestor v zariadeniach školského stravovania aj pre stravovanie detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami tak, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach počas výchovno-vzdelávacieho procesu bol rovnocenný s ostatnými deťmi a žiakmi.           

Aktualizované Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie sú rozdelené do 3 skupín na základe 3 druhov diét:

  • šetriaca - pri choreniach tráviaceho traktu, pri obezite,
  • diabetická - pri zvýšenej hladine krvného cukru – cukrovke,
  • bezgluténová (bezlepková) – pri poruche vstrebávania lepku – celiakii.

Pri zabezpečovaní diétneho stravovania v zariadení školského stravovania je potrebné upozorniť, že sa jedná o deti a žiakov, ktorí sú rizikovou skupinou stravníkov a ich stravovanie vyžaduje osobitný prístup s posúdením ošetrujúceho lekára.

Zdroj: https://www.minedu.sk/materialno-spotrebne-normy-a-receptury-pre-dietne-stravovanie-revizia-2023-s-ucinnostou-od-1-9-2023/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk